Trebuie să vă mărturisesc că trăiesc un moment din viață pe care nu am să-l uit vreodată. De obicei, prezentarea unei cărți este făcută de către un om de cultură, un critic cu ștaif sau măcar de un intelectual sadea. Iată însă, că astăzi, aveți parte de un moment inedit și aveți ocazia să vedeți cum o carte a unuia dintre cei mai emblematici oameni de cultură ai Iașului, mă refer aici la Bogdan Ulmu cunoscut prozator, eseist, critic, dramaturg și profesor universitar, este prezentată de un negustor ce are oarecari aplecări spre cârciumărie.
Pentru necunoscători, explicația acestui straniu eveniment rezidă din calda prietenie ce ne leagă și camaraderia născută în cadrul emisiunilor gastronomice realizate la Tele M precum și a nesfârșitelor ore petrecute împreună când, deși discuțiile urcau spre filosofale culmi, stomacurile noastre au rămas mereu bine ancorate într-o tovărășie sudată de exercițiul solidar de îngurgitare a diferitelor minunății culinare.
Pentru un cititor pasionat ce deschide gospodărește această carte surpriza este imensă. Nimic arid, tehnic sau monoton nu ne așteaptă în cele 255 de pagini ale acestei cărți.
Odată intrați în lumea lui Saverinus Secundus sau Savarin al II-lea, acest ,,nom de la guerre” adoptat de Bogdan Ulmu în cinstea mentorului său Brillat Saverin, acesta ne ia în posesie cu o mână fermă și ne conduce autoritar prin cotloanele întortocheate ale gastronomiei.
Savarinus Secundus își ia foarte în serios rolul său de mentor al cititorului astfel că acesta este beștelit, scuturat, mustrat și boscorodit cu o fermă duioșie și un spumos simț al umorului ce ne relevă spiritul histrionic ce zace în interiorul acestui mușchetar al gustului.
Incursiunile sale devastatoare prin rețetele sale prezentate sunt presărate la tot pasul de personaje din viața mondenă sau culturală care au rolul de a ține trează atenția cititorului. Angelina Jolie, Nicoleta Luciu sau Floarea Calotă se ițesc pe neașteptate în diferite rețete pentru ca Mihai Viteazul, Viorel Cataramă sau nelipsitul Păstorel să redea un binecuvântat echilibru acestei incursiuni inițiatice în bucătăria universală.
Grijuliu, Savarinus Secundus ne poartă de grijă și ne povățuiește înțelept strecurând printre pofticioasele sale rețete și neprețuite sfaturi referitoare la dileme de maximă importanță pentru discipolii săi:
-Cum ne dregem? Cum întocmim un meniu afrodisiac? Cum se face cultura plantelor? Sau o remarcabilă analiză și sinteză a cântecelor de petrecere observate de la înălțimea catedrei acestui gurmand pișicher.
Ca un adevărat mușchetar al gustului Savarinus Secundus, folosind mâncarea ca o spadă și băutura ca pe un scut, ne conduce pe veșnicele plaiuri de vânătoare ale gastronomiei într-o călătorie nebună, surprinzătoare și plină de umor. La capătul acestui montagne russe în care cititorul este năucit de imaginația debordantă a autorului, acesta va rămâne copleșit și va cere îndurare pentru sucurile sale gastrice ce tind să ajungă la o periculoasă aciditate în urma acestei călătorii, declamând covârșit:
Unde ești tu, Savarine,
ca punând mâna pe noi.
Să ne împarți în două cete,
Beutori și mari mâncăi!
Astfel că, după ce vom închide această carte ajunși la capătul fericirii noastre de gurmanzi, prizonieri ai ghiftuielii de la Sf. Nicolae până la Sf. Ion, suntem convinși că autorul ne va veghea zâmbind hâtru și satisfăcut din dosul figurii sale de D’Artagnan bonom.
Comments are closed.