În fiecare an, către sfârşitul verii, aflăm din presă cum s-au atribuit, pe bază de licitaţie bineînţeles, contractele pentru întreţinerea drumurilor naţionale, judeţene sau de aiurea. Evident că deşi România este mereu surprinzătoare, la capitolul atribuiri de bani publici ea a fost şi este de un conservatorism plictisitor. În fiecare toamnă vedem cum serviciile de curăţare, întreţinere şi deszăpezire sunt căştigate, pe bază de experienţă anterioară şi parc auto specializat bineînţeles, de aceleaşi firme ale domnilor Umbrărescu, Căşuneanu, Prigoană sau alţi corifei ai mulsului de bani publici.
Agenţia Naţională a Drumurilor cugetă, plină de responsabilitate asupra viitorului şi pentru că acesta este neclar, măreşte an de an bugetul pentru deszăpezire.
Acesta, precum Făt Frumos din poveste, creşte în fiecare an cât alţii în zece, neavând nici o însemnătate faptul că în ultimii cinci ani ninsorile timide, normale sau chiar abundente nu au depăşit în medie o săptămână pe an.
Dacă acum cinci-şase ani discutam de zeci de milioane de euro pentru un contract de deszăpezire, anul acesta sunt firme care au primit de la bugetul de stat sute de milioane de euro, conform unui straniu algoritm, perfecţionat printr-o desăvârşită metodă mioritică.
Dacă în alte ţări companiile care primesc în administrare întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor primesc la intrarea în iarnă un aconto calculat la 50% din zilele medii de muncă alocate deszăpezirii din anii trecuţi, la noi, bugetul, afectat sau nu de criză, varsă în conturile fericiţilor câştigători întreaga sumă calculată parcă pentru o iarnă polară, cu trei luni de ninsori continue.
Vezi Doamne!, doar grija faţă de soarta contribuabilului şi a siguranţei traficului naţional îi face pe aceştia să-i pocnească pe drumari în ţeastă cu milioane de euro. Uneori iarna trece cu oleacă de ploi şi niţică lapoviţă, astfel încât ,,factorii responsabili” pot apărea la televizor însoţiţi de distinsele lor fălci şi guşi duble, pentru a ne linişti cu vocile lor hârâite de prea mult tutun şi alcool: ,, Compania noastră a acţionat preventiv cu mai multe echipaje de deszăpezire şi la această oră putem afirma că se circulă normal pe întreaga noastră reţea de drumuri”.
Dar uneori, destul de rar e drept, natura poate fi extrem de perversă! Atunci se întâmplă să ningă 15-20 de cm de zăpadă într-o noapte şi ca o culme a ghinionului, lucrul aceasta se poate întâmpla sâmbăta, duminica sau de sărbătorile legale.
În faţa acestei grozăvii nemaiîntâlnite, autorităţile holbează ochii cât cepele iar gura li se rotunjeşte a mirare, chit că minipriministrul interimar susţinea cu doar trei zile înainte că în această iarnă, sub atenta lui îndrumare, nimeni nu va mai fi luat prin surprindere de iarnă. În tandem cu uimirea imbecilă a autorităţilor, televiziunile de ştiri intră într-o stare de frenezie orgasmatică. ,, Infernul alb”, ,,România sub asediul nămeţilor”, ,,Ţara paralizată de omăt” precum şi clasicul clişeu ,,Autorităţile au fost luate prin surprindere şi de această dată” împânzesc burtierele ecranelor cu litere de-o şchioapă. Întotdeauna va apărea şi baba sau moşul auxiliar, care va susţine în faţa reporteriţei: ,, Am optzeci şi … ani şi de când mă ştiu, nu am mai văzut o asemenea ninsoare”, declaraţie auxiliară, obligatorie pentru acest eveniment.
Şi anul acesta, a fost ca întotdeauna … .Pentru a compensa lipsa de activitate pe şosele, autorităţile au fost prezente la televizor, s-au încruntat, au făcut şedinţe, au stabilit comandamente, au dat afară profitând de moment nişte directori rămaşi în post, ce proveneau din fosta coaliţie şi ca întotdeauna, au chemat în ajutor aliatul perfect, viscolul.
,,-Pe viscol nu se lucrează nici în occident, o ştie toată lumea!” susţine cu tupeu cucoana de la Drumuri, cea care astă vară împărţea milioanele de euro cu ambele mâini la cei ce astăzi nu pot fi găsiţi. Dacă reuşeşte cineva să dea de vreun şef de la firmele de drumari, aceştia zbiară ca din gură de şarpe: -Să ne trimitem acum oamenii pe viscol ar însemna să îi trimitem la moarte!”. Totuşi, deşi nu sunt trimişi, drumarii sunt acolo la una mică! O scoatere din troiene, 200 de lei, o remorcare 300 de lei sau depinde despre ce maşină e vorba.
Şi ca să nu rămână cu conştiinţa neîmpăcată, autorităţile ce nu au nici o şansă în faţa zăpezii, luptă şi ele cu cine pot. Adică cu populaţia! Oprescu cheamă armata, Chiliman vrea să împuşte şoferii ,, care se plimbă pe străzi”, poliţia face filtre ca pentru răufăcători şi interzice accesul în şi din oraşe, eventual se mai împart şi nişte amenzi pentru recalcitranţi.
Astfel, în România anului 2009 există posibilitatea ca pe impozitele şi taxele plătite de el, cetăţeanul contribuabil, să fie furat, prostit şi şutuit în cur, pentru că afară e viscol şi ninsoare!
Şi ca să ne treacă de toate acum, înainte de Sărbători, mai auzim de-o bucurie: Băsescu l-a nominalizat premier pe Boc!!!
Comments are closed.